sâmbătă, 7 aprilie 2012

Baclava turceasca - Reteta in imagini

Cand vine vorba de dulcegarii turcesti, sunt prima. Daca as fi caine, as da din coada mai-mai sa-mi iau zborul daca mi-ai zice ceva despre baclavale, ciubucuri sau sarailii.
Asa ca tot cautand in sus si-n jos pe net o reteta faina de baclava, am dat peste reteta propusa de Poca pe Culinar si-am incercat-o. O data, de doua, de trei.. acum a fost a 'nspea oara cand am facut-o.
Acum sunt in masura sa v-o arat si voua, m-am simtit pregatita sa trag procesul in poze (reteta in imagini), sa va explic - ce mai.. acum ori niciodata!
Ingrediente necesare:
- 1 pachet foi speciale baclava (eu am in apropiere vreo doua magazine turcesti cu turci adevarati :)), le-am vizitat destul de des incat sa ma remarce aia pe acolo. Pachetul costa cam 25 de lei si are 45 (+/- una doua) de foi. De data asta eu am luat plasa, am luat un pachet la intamplare, fara sa ma uit cate foi contine. Avea 21 (+/- una doua) mai mari in loc de 45 mai mici. Puteti folosi si foi de placinta cu succes si in plus, ele sunt mai ieftine. Insa nu garantez reusita!)
- 200 grame unt;
- 650 gr nuca macinata (am folosit robotul pentru a o marunti - atentie la coji!).
Pentru sirop:
- 1 litru apa;
- 800 gr zahar;
- 3 linguri apa de trandafiri (optional - o gasiti si la magazinele turcesti si la Mega Image/Cora. Eu am dat 8 lei pe cea din imagine);
- zeama de la jumatate de lamaie.
Foile sunt extrem de subtiri, eu luam cate 2-3 la inceput fara sa-mi dau seama...
Cum procedam:
Din start va spun c-o sa dureze ceva asamblarea baclavalei. O sa faceti febra musuclara la degete pensuland, dar rezultatul va merita!
Fiindca eu am ajuns seara acasa cu foile, am pregatit siropul de seara.
1. Am pus zaharul intr-o craticioara si am adaugat apa:
Vedeti puncticele negre pentru ca eu aveam amestecat zaharul cu un plic de zahar vanilat Bourbon.. deci aia e vanilie, am spalat oala inainte, nu va ingrijorati pentru sanatatea mea :))
2. Lasam la foc mic sa fiarba. Mic neaparat, pentru ca altfel sare (siropul se face la fel ca la mucenici). Cand incepe sa fiarba si sa se lege, siropul arata asa:
Inchidem aragazul si parasim bucataria, fara sa ne uitam inapoi.
A doua zi de dimineata, cum s-a cracanat de ziua (eu am probleme cu somnul de ceva vreme), am revenit in bucatarie. Siropul era rece, asa ca am adaugat 3 linguri de apa de trandafir peste el si am stors si lamaia. (Voi puteti sa pregatiti mai intai siropul si sa il scoateti afara, la rece - inca e frig. Pana terminati cu foile si coaceti baclavaua, el va fi rece. Puteti sa il bagati si in frigider cand e caldut pentru a grabi racirea. Lamaia si apa de trandafiri se adauga numai cand siropul este rece).
Am amestecat si apoi l-am dat deoparte. Acum urmeaza partea cea mai distractiva :D
1. Am taiat untul in doua si am bagat o parte la microunde (untul trebuie sa fie topit pentru a-l putea folosi).
2. Am luat aproape o tava - dupa zgarieturile de pe ea va puteti da seama cata baclava am facut la viata mea :), o tin doar pentru asta.
3. Am pensulat tava cu unt:
4. Am asezat prima foaie de baclava (am impartit la trei numarul pentru ca vrem sa punem doua straturi de nuca; punem 7 foi, pensulandu-le pe fiecare cu unt, nuca, alte 7 foi + untul aferent, nuca si restul de foi):
E mai mare decat tava si eu prefer sa o pun asa, intorcand o parte sau mai pe mijloc, intorcand ambele parti (o sa vedeti in poze). Ungem cu unt - inclusiv peretii tavii, ca sa se lipeasca foaia.
Va sfatuiesc sa lasati foile un pic mai ridicate pe peretii tavii:
Apoi venim cu capatul din stanga peste foaie:
Pensulam cu unt si partea aceasta, apoi punem alta foaie:
De data aceasta, surplusul de foaie e in dreapta:
Adaugam untul:
Intoarcem peste foaia din tava si continuam pana ajungem la numarul de foi pe care dorim sa il punem in primul strat al baclavalei:. Ultima foaie trebuie sa ramana uscata:
5. Adaugam jumatate din cantitatea de nuca, niveland bine:
6. Punem alta foaie. Intre timp untul s-a terminat, bagam si a doua parte la microunde:
Si continuam: foaie+unt+foaie+unt+...
Pana ajungem sa punem al doilea strat de nuca peste foaia uscata:
Adaugam o alta foaie+unt+foaie+unt.. ultima foaie nu trebuie sa fie unsa cu unt!
Dupa ultima foaie, arata asa:
7. Aprindem cuptorul la 175 grade
8. Cu un cutit bine ascutit taiem roburi (pe diagonala apoi intoarcem tava si taiem iar pe diagonala)
9. Bagam tava in cuptorul cald pentru 30 de minute. Am setat ca focul (caldura sa vina de jos in sus).
10. Dupa acest interval, punem 5-10 minute caldura sa vina de sus pentru a rumeni frumos baclavaua.
Eu am dat-o in bara aici, in sensul ca m-am dus la calculator :). Am pus cronometrul sa sune, dar stiti voi cat de minunat e incompetentul meu de cuptor .. si n-a sunat. Noroc ca m-am dus sa verific..
Am stins repedeeeeeeee cuptorul! Si am scos tava.. cu baclavaua un pic bronzata :)
11. Am adaugat siropul rece peste baclava:
Dupa cateva minute am mai adaugat o parte din sirop... si dupa alte 10, tot :)
Am lasat-o cam o ora sa isi traga sirop si sa se raceasca. Am portionat baclavaua si am facut pozele artistice dupa care.. ce a urmat, stim doar noi (eu si baclavaua)
Si-acum pozele:
Ala albastru nu-i ochiul lui DeeDee, inca e organism viu, miauna din tot plamanul, n-am impaiat-o. Conform traditiei turcesti, ochisorul (ochiul Nazar Boncuk) este un simbol al norocului, protejeaza impotriva deochiului. E un fel de talisman si daca ati vizitat Turcia, cu siguranta l-ati vazut in multe locuri.
Si o ultima poza care o sa va convinga ca efortul vostru nu e in zadar :)
Concluzii:
Imi place foarte mult, nu e extrem de dulce, nu are un kil de sirop (in comert se pune cat mai mult ca sa traga la cantar).
Daca o faceti, va recomand sa stati pe langa cuptor, mai ales dupa cele 30 de minute;
Am avut musafiri si le-a placut, inclusiv a lor copila a mancat un pic :)
A se consuma cu moderatie :D
Ati facut vreodata baclava? Cum vi se pare reteta propusa de mine? :)

15 comentarii:

  1. eu am facut bacalva de cateva ori si am folosit foi de placinta din comert iar pentru sirop am folosit inclusiv miere pentru ca imi place sa fie mai dens siropul si stiam ca se pune siropul fierbinte peste baclavaua scoasa proaspat din cuptor, tot deodata si lasata apoi la racit ca asa se imbiba mai repede.Stiu ca mierea daca trece de temperatura de 70 grade, parca, este toxica...dar tinand cont ca fac rar prefer asa :P

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, normal ca poti pune si miere. Si orice alte arome vrei tu - de exemplu apa de portocal!
      Cu cat fierbi mai mult la sirop, cu atat se schimba consistenta :)

      Ștergere
  2. Totul bine si frumos, pana la partea cu unsul. Acolo mi se pare treaba migaloasa...
    Din curiozitate o sa incerc si eu, dar neaparat sa mai fie cineva langa mine, ca altfel n-am rabdare :D
    O sa ma uit de apa de trandafiri, habar n-aveam ca se pune si asa ceva.

    Arata foarte bine si sunt convinsa ca a fost gustoasa!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ascult muzica in timp ce pensulez :) Intr-adevar, dureaza, dureaza..
      ar merge mai repede daca ai o tava mai lata, pentru ca foaia sa nu mai trebuiasca impaturita ca la mine.
      Spor :*

      Ștergere
    2. Am uitat: in general la dulciurile turcesti se pune apa de trandafir, apa de portocal, mult fistic, nuca.
      Mie imi place sa o folosesc si la prajituri si la clatite (o sa fac pentru saptamana viitoare clatite in acest fel ;) ).
      Astept impresiile tale daca te hotarasti sa o faci!

      Ștergere
  3. mmm.... bun!!! o sa incerc si eu :D

    RăspundeţiȘtergere
  4. Nu am facut niciodata,mi se parea complicat,dar nu este chiar asa greu.Yamiiii,arata minunat,am o pofta...!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adina, multumesc :)
      Nu e chiar complicat, doar ca dureaza ceva mai mult asamblarea. Rezultatul insa merita! :)

      Ștergere
  5. Arata bestial :D
    Pacat ca eu sunt amatoare de mancare rapida ;))
    Te pup

    RăspundeţiȘtergere
  6. arata delicios ! tine-o tot asa :)

    RăspundeţiȘtergere
  7. Aaaaaaai fost in Turcia? :D Istanbulul e pe primul loc in dorintele mele de "duca". :P Si baclavaleleeeee, ai ai ai ce bune sunt!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost, Dana, si mi-a placut tare mult. Chiar mi-aar placea sa mai dau o tura, cat de curand. Am vazut ca nu e nici foarte scump.
      TIn pumnii sa ajungi si tu si sa-ti faci plinul de baclavale autentice!

      Ștergere
  8. Am sa incerc si eu claaaaar!!! Arata fantastic!!!

    RăspundeţiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...